Ιοί/Viruses

Οι περιβόητοι πλέον ιοί είναι μικρά και έξυπνα φτιαγμένα προγράμματα, κατασκευασμένα έτσι ώστε να μολύνουν τους υπολογιστές. Με το όρο μολύνουν εννοούμε την εγκατάσταση τους στον υπολογιστή με έναν αυτόματο τρόπο και χωρίς την έγκριση του χρήστη. Μετά το στάδιο της μόλυνσης πολλά μπορούν να συμβούν. Υπάρχουν ιοί που δεν κάνουν απολύτως τίποτα. Άλλοι που αρχίζουν να σβήνουν αρχεία απο το σύστημα είτε αμέσως είτε μετά απο κάποιο ορισμένο διάστημα. Οι περισσότεροι όμως δημιουργούν επιπλέον αντίγραφα του εαυτού τους μέσα στα αρχεία προκειμένου να μεταδοθούν σε άλλους υπολογιστές μέσω αυτών. Αυτό μπορεί να συμβεί κατά την μεταφορά αρχείων μέσα από το διαδίκτυο ή με φυσικά μέσα (δισκέτες, CD).

Είναι πολύ σημαντικό να σημειώσουμε οτι όλοι οι ιοί είναι απλώς προγραμμάτα. Μπορεί να είναι πολύ έξυπνα γραμμένα από τους προγραμματιστές τους, δεν παύουν όμως να είναι προγράμματα σαν όλα τα άλλα. Δεν υπάρχει κάτι "μαγικό" πίσω από τους ιούς. Πολλοί πιστεύουν ότι οι ιοί είναι κάτι "ζωντανό" και ότι έχουν δική τους νοημοσύνη και βούληση. Στην πραγματικότητα όμως ένα ιός είναι ένα έξυπνα γραμμένο πρόγραμμα που επειδή δρα με τρόπο περίεργο (και διαφορετικό από τα άλλα προγράμματα) κατά την γνώμη των χρηστών, τελικά φαίνεται να έχει διαφορετικές δυνατότητες.

Υπάρχουν πολλές απόψεις για το ποια ακριβώς προγράμματα μπορούν να μπουν στην κατηγορία των ιών. Το ευρύ κοινό ήρθε σε επαφή με αυτούς το 1990-1995 όποτε υπήρξε και έξαρση σε ιούς γραμμένους για το DOS το λειτουργικό σύστημα που κυριαρχούσε τότε στους προσωπικούς υπολογιστες. Οι ιοί τότε μεταδίδονταν κυρίως μέσα απο μολυσμένες δισκέτες που είχαν παράνομα παιχνίδια και προγράμματα. Σήμερα αυτή η γενιά των ιών έχει ουσιαστικά εκλείψει και δύσκολα θα πέσει ένας σύγχρονος υπολογιστής θύμα τους. Από κει και πέρα αρκετοί άρχισαν να χαρακτηρίζουν ιούς διάφορα άλλα κακόβουλα προγράμματα που μεταδίδονται μέσα απο το διαδίκτυο πια ή προγράμματα που εγκαθιστώνται στον υπολογιστή χωρίς να το ξέρει ο χρήστης. Πιστεύουμε όμως ότι τα προγράμματα αυτά ανήκουν στις δικές τους κατηγορίες δηλαδή σκουλήκια και spyware αντίστοιχα. Εύκολα όμως τέτοια προγράμματα αποκτούν την ετικέτα ιός αφού τα μέσα ενημέρωσης και οι εταιρίες ξέρουν ότι έτσι εντυπωσιάζεται πιο εύκολα ο απλός χρήστης που μπορεί και να γοητεύεται απο την ιδέα "ζωντανών" προγραμμάτων (άρα και να φοβάται περισσότερο).

Γρήγορα έκαναν την εμφάνιση τους και τα λεγόμενα anti-virus προγράμματα που προορίζονται για τον εντοπισμό και τον καθαρισμό των ιών από τα μολυσμένα αρχεία. Εδώ μπήκε και το οικονομικό συμφέρον στην όλη ιστορία καθώς οι εταιρίες πίσω από αυτά άρχισαν την πώληση αυτών των προγραμμάτων, ενώ απαιτούνται και χρήματα για την ενημέρωση τους ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν τους ιούς που εμφανίζονται κατά καιρούς.

Τελικά δηλαδή είναι δύσκολo να περιγράψουμε τι ακριβώς είναι ένας ιός, καθώς υπάρχουν αρκετές γνώμες γύρω από το θέμα αυτό. Δεν μπορούμε καν να χαρακτηρίσουμε ως ιούς όλα τα κακόβουλα προγράμματα καθώς υπάρχουν και "καλοί" ιοί, που ή καθαρίζουν άλλους ιούς ("κακούς") ή ενδυναμώνουν την ασφάλεια ενός υπολογιστή. Μπορούμε μόνο να παραθέσουμε μερικές παρατηρήσεις γύρω από αυτους.

Περιεχόμενα ιστοσελίδας


Καπελώνης Κωστής 2005-2007