Αντι-ιοτικά/Antivirus
Μετά την εμφάνιση των ιών άρχισαν να κατασκευάζονται ειδικά προγράμματα που βοηθούν στον εντοπισμό και τον καθαρισμό των ιών σε ένα υπολογιστή. Έτσι ο χρήστης μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει ώστε να σώσει τα μολυσμένα αρχεία του, αφού χωρίς αυτά ήταν αναγκασμένος απλά να τα σβήσει. Με προηγμένους ιούς ήταν απαραίτητη και η διαγραφή όλου του σκληρού δίσκου του υπολογιστή μετά την μόλυνση, ενώ τα αντι-ιοτικά μπορούσαν να το αποτρέψουν αυτό (τουλάχιστον αρχικά)..
Τα αντι-ιοτικά προγράμματα είχαν μια πολύ απλή λογική. Είχαν μια βάση δεδομένων με τους μέχρι τότε γνωστούς ιούς όπου αποθηκέυονταν τα "χαρακτηριστικά" κάθε ιού. Κατα την ανιχνεύση ιών τα προγράμματα αυτά εξέταζαν κάθε αρχείο του συστήματος και προσπαθούσαν να καταλάβουν αν είναι "μολυσμένο" με καποιον ιό βλέποντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του αρχείου και συγκρίνοντας τα με την βάση δεδομένων τους. Κατόπιν αν το αρχείο ήταν μολυσμένο ο χρήστης μπορουσε να το σβήσει ή αν ήταν τυχερός να το καθαρίσει και να επιστρέψει το αρχείο στην αρχική του μορφή. Αυτή η προσέγγιση δυστυχώς πάσχει από διάφορα προβλήματα που όσο προχωράμε χρονικά προς το σήμερα γίνονται όλο και πιο οράτα.
Πρώτον τα αντι-ιοτικά προγράμματα μπορούσαν μόνο να ανιχνεύσουν τους ιούς που είχαν ήδη μέσα στην βάση δεδομένων τους, αφού αυτών μόνο ήταν γνωστά τα χαρακτηριστικά. Έτσι όταν έβγαινε ένας νέος ιος τα αντι-ιοτικά προγράμματα δεν μπορούσαν να τον ανιχνεύσουν, πόσο μάλλον να τον καθαρίσουν. Όταν πια στην επόμενη έκδοση τους, ήξεραν για αυτον το ιό, είχε ήδη κατασκευαστεί ο επόμενος ιός που τα αντι-ιοτικά δεν ήξεραν ακόμα και άρα επαναλαμβάνεται η ίδια ιστορία από την αρχή. Από κάποιο σημείο και μετά άρχισε ένας άτυπος πόλεμος μεταξύ των προγραμματιστών ιών και αντι-ιοτικών προγραμματών. Οι πρώτοι προσπαθούσαν να φτιάξουν ιούς που ξεγελούσαν ή ακόμα και απενεργοποιούσαν τα αντι-ιοτικά προγράμματα ενώ οι τελευταίοι προσπαθούσαν να ανανεώνουν τα αντι-ιοτικά προγράμματα όσο πιο συχνά γίνεται. Κάποια στιγμή οι εταιρίες αντι-ιοτικών προγραμμάτων άρχισαν να διαφημίζουν ότι τα προιόντα τους μπορούσαν μέσω προχωρημένων αλγορίθμων να ανιχνεύσουν ιούς που δεν έχουν βγει ακόμα. Δηλαδή ότι τα προγράμματα τους είναι σε θέση να εντοπίζουν και όλους τους μελλοντικούς ιούς. Αυτό είναι μάλλον ένα βρώμικο διαφημιστικό κόλπο αφού κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να ισχύει. Ακόμα και αν ήταν τεχνικά δυνατό κάτι τέτοιο, οι εταιρίες ποτέ δεν θα το εφάρμοζαν αφού θα έχαναν τα κέρδη από την ανανέωση της βάσης δεδομένων και της υπηρεσίες αύτοματης ανανέωσης μέσω δικτύου στην οποία ακόμα και σήμερα βασίζεται μεγάλο μέρος της δραστηριότητας τους.
Δεύτερον αρκετοί ιοί ήταν καταστροφικοί αλλάζοντας μόνιμα τα αρχεία του συστήματος. Έτσι τα διάφορα αντι-ιοτικά προγράμματα μπορούσαν μεν να καταλάβουν ότι ο υπολογιστής είναι μολυσμένος αλλά δεν μπορούσαν να κάνουν απολύτως τίποτα για αυτό. Έτσι ο χρήστης έπρεπε να καταφύγει στην δοκιμασμένη λύση της ολικής διαγραφής του συστήματος και την εγκατάσταση όλων των προγραμμάτων και αρχείων του από την αρχή. Αυτό όμως μπορούσε να το κάνει και χωρίς το αντι-ιοτικό πρόγραμμα. Τρίτον η βάση δεδομένων όσο περνούσαν τα χρόνια γινόταν όλο και μεγαλύτερη. Έτσι ενώ τα πρώτα αντι-ιοτικά προγράμματα χωρούσαν άνετα σε μία απλή δισκέτα 1.44MB, σήμερα κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό. Ο αυξημένος αριθμός ιών έκανε την ανίχνευση τους πιο αργή αλλά και πιο πολύπλοκη. Αρκετές φορές τα αντι-ιοτικά προγράμματα βρίσκουν ιούς με λανθασμένα ονόματα μπερδεύοντας ιούς με παρόμοια χαρακτηριστικά ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις όπου έχουν αναγνωριστεί ως "ιοί" εντελώς ακακα και νόμιμα προγράμματα.
Γενικά η δράση των αντι-ιοτικών προγραμμάτων είναι αμφιλεγόμενη. Έχουν υπάρξει και βρόμικα παιχνίδια όπου διάφορες εταιρίες τα έχουν προγραμματίσει ώστε να ανιχνεύουν ως "ιούς" τα προγράμματα των ανταγωνιστών τους. Οι σύγχρονες θεωρίες συνομωσίας δηλώνουν επίσης ότι αρκετοί ιοί έχουν φτιαχτεί από τις ίδιες τις εταιρίες αντι-ιοτικών έτσι ώστε να προωθήσουν το προιόν τους. Τίποτα δεν είναι σίγουρο και επειδή στην όλη υπόθεση εμπλέκονται τεράστια χρηματικά ποσά, είναι πολύ πιθανόν να χρησιμοποιούνται ύποπτες και περίεργες ταχτικές από τις εταιρίες που κατασκευάζουν αντι-ιοτικά προγράμματα.
Περιεχόμενα ιστοσελίδας
- Αρχική σελίδα
- Ιοί/Viruses
- Αντι-ιοτικά/Antivirus
- Σκουλήκια/Worms
- Ανεπιθύμητα μηνύματα/SPAM
- "Mπισκοτάκια"/cookies
- Τείχη προστασίας/Firewalls
- Κακόβουλοι χρήστες/hackers/crackers
- Τραπεζικές συναλλαγές και αγορές μέσω διαδικτύου
- Λογισμικό "παρακολούθησης"/spyware
- Εταιρίες
- Συμβουλές
- Μύθοι και αλήθειες
- Λεξικό όρων
- Επικοινωνία