Χρηματικές συναλλαγές μέσω διαδικτύου
Το θέμα των χρηματικών συναλλαγών μέσω διαδικτύου είναι πολύ σοβαρό και θα χρειαζόμασταν πολύ χωρό για να το καλύψουμε έστω και μερικώς. Οι αγορές μέσω διαδικτύου είναι πολύ θελκτικές (λόγω των καλύτερων τιμών) ενώ και οι τραπεζικές συναλλαγές είναι γρήγορες και εύκολες σε σχέση με την παραδοσιακή μέθοδο. Είναι όμως τα πράγματα τόσο απλά όσο φαίνονται;
Καταρχήν σκεφτείτε πάντα την χειρότερη περίπτωση. Να χάσετε όλα τα χρήματα που διαχειρίζεστε ηλεκτρονικά δηλαδή. Πόσο σας επηρεάζει αυτό; Είναι μια μεγάλη απώλεια ή η απόλυτη οικονομική καταστροφή (στην περίπτωση των τραπεζών); Όριστε μερικές συμβουλές:
Καλό θα ήταν να έχετε μια ξεχωριστή πιστωτική κάρτα για το διαδίκτυο. Αυτή θα χρησιμοποιείται μόνο για αυτό τον σκοπο και θα έχει και σχετικά χαμηλό πιστωτικό όριο (ας πούμε 500 Ευρώ). Ακόμα καλύτερη λύση θα ήταν η χρήση μιας κάρτας Switch/Electron που για να "έχει" λεφτα πρέπει να κατατεθούν σε τραπεζικό λογαριασμό πρώτα. Αυτην την έχετε συνεχώς στο "μηδέν" και λίγες μέρες πρίν κάνετε την αγορά μέσω διαδικτύου, καταθέστε τα λεφτά του προιόντος που θα αγοράσετε, στον τραπεζικό λογαριασμό της.
Δώστε μεγάλη προσοχή στα ηλεκτρονικά καταστήματα που παραγγέλνετε αυτά που θέλετε. Είναι μεγάλα και γνωστά ή δεν τα ξέρει ούτε η μάνα τους; Έχετε αγοράσει εσείς ή κάποιος φίλος ξανά από αυτά; Οι ιστοσελίδες τους είναι φτιαγμένες επαγγελματικά ή πρόχειρα στημένες; Υπάρχουν άρκετά στοιχεία για την εταιρία και τους ανθρώπους πίσω από αυτήν; Υπάρχουν διευθυνσεις και τηλέφωνα να πάρετε σε περίπτωση που θέλετε περισσότερες πληροφορίες για κάτι, ή όταν έχετε κάποιο πρόβλημα;
Για τραπεζικές συναλλαγές τα πράγματα είναι παρόμοια. Σιγουρευτείτε ότι είστε πράγματι στο site της τράπεζας που νομίζετε ότι είστε. Διαβάστε καλά τις οδηγίες της τράπεζας καθώς και τους όρους κάτω από τους οποίους σας προσφέρουν αυτές τις διευκολύνσεις. Μόλις τελείωνετε τις συναλλαγές σας πάντοτε φροντίζετε να "βγαινετε" (το γνωστο logout).
Τέλος μην διανοηθείτε να κάνετε καμία συναλλαγή από υπολογιστή εκτός από τον δικό σας. Ακόμα και αν είστε στο σπίτι του καλύτερου σας φίλου θα πρέπει να μην κάνετε τίποτα σημαντικό από τον υπολογιστή του. Δεν μπορείτε να ξέρετε αν ο υπολογιστής του είναι ακέραιος. Αρκετοί μολυσμένοι υπολογιστές είτε από σκουλήκια ή από hackers μπορούν να διαβάσουν ευαίσθητα στοιχεία που πληκτρολογείτε (PINS/πιστωτικές κάρτες/κωδικοί) αν τρεχουν κάποιο Keylogger. Εννοείται οτι χρηματικές συναλλαγές από internet-cafe απαγορεύονται δια ροπάλου.
Περιεχόμενα ιστοσελίδας
- Αρχική σελίδα
- Ιοί/Viruses
- Αντι-ιοτικά/Antivirus
- Σκουλήκια/Worms
- Ανεπιθύμητα μηνύματα/SPAM
- "Mπισκοτάκια"/cookies
- Τείχη προστασίας/Firewalls
- Κακόβουλοι χρήστες/hackers/crackers
- Τραπεζικές συναλλαγές και αγορές μέσω διαδικτύου
- Λογισμικό "παρακολούθησης"/spyware
- Εταιρίες
- Συμβουλές
- Μύθοι και αλήθειες
- Λεξικό όρων
- Επικοινωνία