Εταιρίες

Μερικές εταιρίες που εμπλέκονται στο θέμα ασφάλεια φαίνονται παρακάτω.

Microsoft
Η πασίγνωστη εταιρία που ελέγχει το μονοπώλιο στις πωλήσεις λειτουργικών συστήματων για προσωπικούς υπολογιστές και εφαρμογές γραφείου. Έχει κατηγορηθεί πολλές φορές για αθέμιτο ανταγωνισμό και περίεργες τακτικές και εξαγορές των ανταγωνιστών της. Μέχρι το 2000 και τα Windows 2000 τα "λειτουργικά συστήματα" της μόνο λειτουργικά δεν ήταν. Μετά την έλευση μερικών καταστροφικών σκουληκιών για τα Windows XP η εταιρία υποσχέθηκε να δώσει μεγάλη πρωτεραιότητα στην ασφάλεια των συστημάτων της. Τα Windows XP SP2 ήταν η πρώτη έκδοση που είχε ενσωματωμένο firewall ΚΑΙ ενεργοποιημένο αύτοματα. Με την εξαγορά της Giant η Microsoft θα προωθήσει το δικό της πρόγραμμα anti-spyware ενώ δεν αποκλείεται στο μέλλον να βγάλει και δικό της anti-virus μπαίνοντας όμως στα χωράφια των μεγάλων εταιριών του χώρου (βλέπε παρακάτω). Στην εποχή του DOS πάντωs ύπηρχε Microsoft antivirus δωρέαν μαζί με το DOS (έκδοση 5 ή 6 νομίζουμε).

Symantec/Norton
Πολύ δυνατή εταιρία με όλων των ειδών εφαρμογές συστήματος για Windows. Περιλαμβάνει anti-virus, anti-spyware, anti-spam και firewall σε ξεχωριστά πακέτα ή και όλα μαζί για απαιτητικούς πελάτες. Μέχρι το 1997 οι ανανεώσεις για την βάση δεδομένων των γνωστών ιών ήταν δωρεάν και απεριόριστη. Σήμερα έχει περάσει στο συνδρομητικό μοντέλο με τα αντίστοιχα χρηματικά οφέλη. Βγάζει τα πολύ γνωστά επίσης Ghost (για γρήγορο στήσιμο πολλών όμοιων υπολογιστών) καθώς και το Systemworks με εργαλεία συστήματος και benchmarks για Windows. Έχει πολύ καλό marketing και πολλούς OEM συνεργάτες (για εγκατάσταση των προγραμμάτων της σε νέους υπολογιστές). Με την πρόσφατη αγορά της PowerQuest έβαλε στο οπλοστάσιο της το Partition Magic που αποτελεί το defacto εργαλείο για κατατμήσεις (partition tool) σε περιβάλλον Windows.

McCaffe
Η άλλoτε κραταιά εταιρία anti-virus με το θρυλικό SCAN για DOS. Σήμερα έχει μάλλον χάσει τα σκήπτρα από την Symantec. Το κύριο προίον της είναι το Virus Scan που διαφημίζεται ως συνδιασμός anti-virus και anti-spyware. Διαθέτει δωρεάν το πολύ ενδιαφέρον Stinger, ένα mini-anti-virus scanner που διαθέτει την ικανότητα να ανιχνεύσει (άλλα όχι να καθαρίσει) όλους τους τελευταίους ιους και σκουλήκια (αλλά όχι τους παλιούς).

Zonelabs
Διαθέτει το πολύ γνωστό firewall Zonealarm. Οι πρώτες εκδόσεις του ήταν γρήγορες και εύχρηστες. Σύντομα όμως αποκτώντας νέες δυνατότητες (π.χ. anti-spyware) το πρόγραμμα της έγινε βαρύ και ενοχλητικό σε πολλές περιπτώσεις. Με την έλευση του Zone Alarm Pro που δεν ήταν δωρεάν ήταν φανέρό πια οτι η εταιρία θα προσπαθούσε να "ψαρέψει" πιθανούς πελάτες για αυτό με μια "κομμένη" έκδοση του που θα μοιραζόνταν δωρεάν. Το Zone Alarm είναι πολύ κάλο τελικά στο να πείθει τον χρήστη ότι και καλά έχει αποφύγει 24500 εισβολές και 145 hackers (και άλλα τέτοια τρέλα νούμερα). Το αίσθημα ασφαλείας που παρέχει έιναι ζεστό άλλα όχι απόλυτα αληθινό.

Κaspersky
Σχετικά νέα εταιρία με πολύ καλές προοπτικές. Θυμίζει τους γίγαντες του χώρου στα πρώτα τους στάδια. Διαθέτει ένα πολύ καλό και πλήρες anti-virus. Πλήρως ενημερωμένο παρουσιάζει πολύ καλές δυνατότητες ανίχνευσης ιών και σκουληκίων ένω και οι άλλες του λειτουργίες για την καλή λειτουργία ενός υπολογιστή είναι αξιοπρόσεχτες. Γενικώς μια "έντιμη" πρόταση στα anti-virus.

Lavasoft
Εταιρία που έγινε πρόσφατα γνωστή για το πολύ καλό anti-spyware πρόγραμμα της. Μέχρι την εμφάνιση του Spybot Search and Destroy, το Ad-Aware της Lavasoft ήταν η μόνη σοβαρή πρόταση anti-spyware στην αγορά. Παρόλο που διαθέτει εμπορικές εκδόσεις (Pro και Plus) του προιόντος της, η βασική και δωρεάν έκδοση του συνεχίζει να είναι πλούσια σε δυνατότητες και χαρακτηριστικά. Τελευταία άρχισε να παρουσιάζει και firewall λύσεις.

Sophos
Εταιρία anti-virus που εμφανίζεται συνεχώς στις επικεφαλίδες του ειδικού τύπου κυρίως με τις ανακοινώσεις της. Σύνήθως η Sophos βγαίνει και λέει "είμασταν οι πρώτοι που κάναμε αυτό και βρήκαμε το άλλο". Εκδίδει και διάφορα στατιστικά για την εξάπλωση και καταστροφή των διαφόρων σκουληκιών και ιών που εμφανίζονται κατά καιρούς.

F-prot
Αρκετά παλια εταιρία anti-virus (από την εποχή του DOS και αυτή) που υπάρχει ακόμα και σήμερα. Στις αρχικές εκδόσεις το πρόγραμμα της χαρακτήριζονταν από πολύ καλή ταχύτητα ανίχνευσης ιών που έδινε την εντύπωση "μαγικών" αλγορίθμων εντοπισμού. Σήμερα δεν έχει την αναγνωρίσιμότητα που απόλαμβάνουν οι γίγαντες του χώρου (Symantec και σια).

Περιεχόμενα ιστοσελίδας


Καπελώνης Κωστής 2005