Ανεπιθύμητα μηνύματα/SPAM

Τα ανεπιθύμητα μηνύματα/SPAM δεν αποτελούν κίνδυνο για τον υπολογιστή σας. Τα αναφέρουμε σε αυτές τις σελίδες όπως και τα cookies (σε άλλο τμήμα) ακριβώς για να ξεκαθαρίσουμε το τι είναι και τι δεν είναι. Μερικές εταιρίες πουλάνε ολοκληρωμένα πακέτα ασφάλειας διαδικτύου (Internet security) περιλαμβάνοντας εκτός από antivirus και αντι-spam δυνατότητες, υποννοώντας ότι τα SPAM πέφτουν μέσα στο κεφάλαιο ασφάλεια. Κάτι τέτοιο όμως δεν αληθεύει.

Τα ανεπιθύμητα μηνύματα/SPAM έιναι μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Τιποτα παραπάνω και τίποτα λιγότερο. Δεν διαφέρουν σε τίποτα από τα κανονικά μηνύματα ταχυδρομείου που λαμβάνετε κάθε μέρα εκτός ίσως από το γεγονός ότι διαφημίζουν διάφορα προιόντα και υπηρεσίες που μάλλον δεν σας ενδιαφέρουν και το ότι δεν ζητήσατε ποτε την αποστολή τους (ούτε ξέρετε τον αποστολέα προσωπικά). Γιατί όμως να σας στείλει κάποιος ένα τέτοιο μήνυμα; Στην πραγματικότητα κανείς άνθρωπος δεν σας έστειλε κάτι τέτοιο. Τα μηνύματα αυτά στέλνονται εντελώς μαζικά και αυτοματοποιημένα.

Ένας εύκολος τρόπος για την φυσική διαφήμιση μιας επιχείρισης είναι η αποστολή φυλλαδίων στους ενδιαφερόμενους πελάτες. Η πιτσαρία της γειτονιάς κατασκευάζει διάφορα φυλλάδια για τις γεύσεις που προσφέρει και μετά τα μοιράζει στα κοντινά σπίτια. Μερικοί θα γίνουν πράγματι πιστοί πελάτες, άλλοι απλά θα τα ξεφυλλίσουν στα γρήγορα ενώ αρκετοί απλά θα τα πετάξουν χωρίς να ενδιαφερθούν καθόλου. Σε αυτή την περίπτωση όμως το κόστος της διαφήμισης το χρεώνεται η επιχείριση. Η φυσική εκτύπωση των φυλλαδίων κοστίζει σε χρήματα που θα χρεωθούν στην πιτσαρία. Η διανομή τους επίσης έχει πρόσθετο κόστος αφού κάποιος θα πρέπει να αναλλάβει αυτήν την δουλειά, άρα και να πληρωθεί.

Όταν όμως η επιχείριση θελήσει να διαφημιστεί ηλεκτρονικά, οι ρόλοι αντιστρέφονται. Η επιχείριση δεν πληρώνει απολύτως τίποτα και το κόστος μεταβιβάζεται στους πελάτες. Αυτό συμβαίνει γιατί η αποστολή ενός μηνύματος δεν κοστίζει τίποτα. Αντίστοιχα το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο δεν έχει φυσική παρουσία οπότε είναι εύκολο να σταλούν 10, 100, 1000 ή και παραπάνω μηνύματα με διαφημίσεις χωρίς επιπλέον κόστος. Τελικά το κόστος το χρεώνονται αυτοί που έχουν χρονοχρέωση για την σύνδεση τους στο διαδίκτυο αφού θα αναγκαστούν να μείνουν περισσότερη ώρα συνδεδεμένοι για να κατεβάσουν όλα τα μηνύματα που έχουν στην ηλεκτρονική θυρίδα τους.

Οι εταιρίες έχουν σκοπό να στείλουν όσο το δυνατόν περισσότερα ηλεκτρονικά μηνύματα μπορούν αφού έτσι θα έχουν και περισσότερα κέρδη. Αν ένα διαφημιστικό μήνυμα έχει αποτελεσματικότητα 1/100 σημαίνει ότι αν σταλούν 10.000 τέτοια μηνύματα θα υπάρξουν και 100 πελάτες. Αν για παράδειγμα το προιόν κάνει 20Ευρώ η εταιρία έχει κέρδος 100 x 20 = 2000Ευρώ με διαφημιστικό κόστος 0 Ευρώ. Τα προιόντα είναι συνήθως η γνωστή "σαβούρα" που πωλείται και μέσω τηλεόρασης (telemarketing) ένω πολλές φορές οι εταιρίες διαφημίζουν παράνομα προιόντα (πειρατικό λογισμικό) ή και ύποπτα σκευάσματα/φάρμακα (χάπια Viagra/αδυνατίσματος και άλλα θαυματουργά προιόντα).

Τα μηνύματα αυτά στέλνονται σε πολλές διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ταυτόχρονα οπότε οι εταιρίες θέλουν σε πρώτη φάση να δημιουργήσουν μια μεγάλη λίστα από ηλεκτρονικές διευθύνσεις ώστε να έχουν μεγαλύτερο κέρδος. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γίνει αυτό. Η εταιρία μπορεί να έχει τα δικά της προγράμματα που "σαρώνουν" το διαδίκτυο και μαζεύουν ηλεκτρονικές διευθύνσεις που υπάρχουν σε σελίδες Web (για παράδειγμα το email σας από την προσωπική σας ιστοσελίδα ή από κάποιο forum όπου αφήσατε μήνυμα). Μπορεί να αγοράσει μια έτοιμη λίστα από άλλες εταιρίες η από επιτήδιους που κάνουν ακριβώς αυτήν την δουλειά. Τέλος μπορούν να πάρουν και την λίστα πελάτων από νόμιμες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο (π.χ. ηλεκτρονικά καταστήματα). Μια λίστα είναι περισσότερο χρήσιμη στις εταιρίες όταν οι διευθύνσεις που περιέχει έιναι έγκυρες και λειτουργούν κανονικά όποτε οι λίστες πελάτων άλλων εταιριών είναι "σίγουρες".

Συνοψίζοντας τα σημαντικά σημεία για τα ανεπιθύμητα μηνύματα/SPAM είναι

Περιεχόμενα ιστοσελίδας


Καπελώνης Κωστής 2005