Ασφάλεια στο διαδίκτυο

Το διαδίκτυο αποτελεί μέρος της καθημερινής ζωής όλο και περισσότερων Ελλήνων. Είτε μέσα από το σχολείο, είτε μέσα από το χώρο εργασίας ή ακόμα και από το σπίτι, το διαδίκτυο χρησιμοποιείται για αναζήτηση πληροφοριών, ενημέρωση, ψυχαγωγία, επικοινωνία καθώς και ανταλλαγή ιδεών και απόψεων με άτομα από όλα τα μέρη του πλανήτη. Πολύ σημαντικό είναι και το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος των Ελλήνων χρηστών δεν είναι ειδικοί, δηλαδή δεν έχουν άμεση σχέση με τον κόσμο της πληροφορικής και των υπολογιστών γενικότερα. Με την εκρηκτική αύξηση της χρήσης των ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών πολλά σπίτια προμηθεύτηκαν ηλεκρονικό υπολογιστή για την επεξεργασία των ψηφιακών φωτογραφιών. Σε δεύτερο επίπεδο οι χρήστες αυτοί επιθυμούν να δημοσιεύσουν τις φωτογραφίες που τράβηξαν στο δίκτυο για να τις μοιραστούν με συγγενείς και φίλους.

Αργά ή γρήγορα όμως, όλοι οι χρήστες του διαδικτύου βρίσκονται αντιμέτωποι με το θέμα της ασφάλειας. Ο μέσος Ελλήνας βλέπει ακόμα και στην τηλεόραση σήμερα τα "νέα" για την τελευταία καταστροφή του διαδικτύου από κακόβουλους χρήστες ή επικίνδυνους ιούς. Φυσικό είναι πολλοί χρήστες να ανησυχούν για το θέμα της ασφάλειας και να μπαίνουν στο διαδίκτυο με μεγάλο δισταγμό και αγωνία. Έτσι έχουμε φτάσει σήμερα στο άλλο άκρο. Ενώ τα πρώτα χρόνια της εμφάνισης του διαδικτύου οι χρήστες χαρακτηρίζονταν από πλήρη άγνοια για το θέμα αυτο, τώρα ίσως έχουμε περάσει στη αδικαιολόγητη παράνοια. Αρκετοί χρήστες θύματα της παραπληροφόρησης μπαίνουν ελάχιστα έως καθόλου στο διαδίκτυο με συνεχή φόβο για το τι θα συμβεί κάθε φορά. Πανικοβάλλονται με ότι μηνύματα εμφανίσει ο υπολογιστής τους κατά την διάρκεια της σύνδεσης, ενώ αρκετές φορές αποσυνδέονται έχοντας την αντίληψη ότι γλύτωσαν "παρα τρίχα" κάποιο κακό που τους είχε βάλει στοχο.

Μέσα από αυτές τις σελίδες, προσπαθούμε λοιπόν να αποσαφηνίσουμε μερικές γενικές έννοιες καθώς και να εξηγήσουμε πως λειτουργούν τα πράγματα γενικότερα. Δεν προσπαθούμε να εξηγήσουμε τα πάντα εις βάθος ούτε θέλουμε να επικεντρωθούμε σε κάποιο συγκεκριμένο κομμάτι. Ελπίζουμε απλά να δείξουμε οτι και τα δύο άκρα είναι λάθος και ο χρήστης μπορεί να απολαύσει τα πλεονεκτήματα του δικτύου χωρίς υπερβολές, αρκεί να υπάρχει μια σφαιρική ενημέρωση γύρω από τους κινδύνους και της αντιμετώπισης τους.

Περιεχόμενα ιστοσελίδας


Καπελώνης Κωστής 2005-2007